Na de succesvolle fysieke edities in 2018 en 2019 en daarna de digitale variant in 2020 en 2021, wordt dit jaar in september voor de vijfde keer “Beleef de logistieke keten” georganiseerd. Zeven bedrijven in regio Venlo hebben de handen ineen geslagen om leerlingen, studenten en werkzoekenden enthousiast te maken voor een opleiding en carrière in de logistieke sector. Dit event wordt georganiseerd samen met kennisinstellingen in de regio Venlo en het WerkgeversServicepunt Noord-Limburg. 

 

Voorgaande edities zeer succesvol

Het initiatief bleek in het verleden zeer succesvol te zijn. De fysieke en digitale tour leidde tot meer stages in de logistiek en werkzoekenden die een opleidingstraject gingen volgen om klaargestoomd te worden voor een baan of direct aan de slag gingen. De edities in 2020 en 2021 zijn noodgedwongen digitaal georganiseerd. De editie van dit jaar brengt de voordelen van zowel fysiek en digitaal bij elkaar, er wordt weer opnieuw mooi programma op locatie te organiseren.

 

Een sector vol snelheid en innovatie

De logistieke sector ontwikkelt zich in hoog tempo tot een kennisintensieve industrie. Tijdens “Beleef de logistieke keten” willen de organiserende partijen dan de deelnemers een aantrekkelijke kijk geven in de logistiek en de vooroordelen achter zich laten. Veel mensen denken bij een baan in de logistiek nog altijd aan vrachtbrieven en het tillen van zware dozen. Tijdens het programma zal duidelijk worden dat de branche tegenwoordig wordt gedomineerd door snelheid, technische snufjes, innovatie en speelt duurzaamheid een belangrijke rol. Ook binnen de logistieke sector is de vraag naar personeel de afgelopen jaren fors gestegen. Werkgevers ervaren dat het steeds moeilijker wordt om vacatures in te vullen. De vraag naar goede vakmensen is simpelweg groter dan het aanbod. Dankzij “Beleef de logistieke keten” kan op een laagdrempelige manier kennis worden gemaakt met deze veelzijdige sector.

 

De partijen achter deze logistieke tour

Een aantal bedrijven uit de regio Venlo zetten al enkele jaren de schouders onder dit project. Zo openen Ewals Cargo Care, Seacon Logistics, KLG Europe, Customs Support, ECT / EGS & Hutchison Ports Venlo, vidaXL en LogicLeap dit jaar hun deuren. Universiteit Maastricht, Fontys Hogeschool Venlo, Gilde Opleidingen en diverse instellingen voor voortgezet onderwijs zorgen voor de deelname van leerlingen en studenten. Het WerkgeversServicepunt Noord-Limburg nodigt werkzoekenden uit om kennis te maken met deze zeer dynamische sector. Supply Valley is medeorganisator vanuit de missie om de logistieke sector in Limburg te versterken.

 

Op woensdag 7 september vindt de dag “Beleef de Logistieke Keten” voor wo- en hbo-studenten plaats. Tijdens deze dag wordt er digitaal ingegaan op de innovaties en duurzaamheidsuitdagingen in de logistiek. De dag wordt fysiek afgesloten in het Supply Chain Development Center, met alle deelnemende partijen. Aansluitend wordt op de opeenvolgende woensdagmiddagen (14,21 en 28 september) een fysieke kennismakingsdag bij de deelnemende bedrijven georganiseerd. Voor de leerlingen aan het voorgezet onderwijs en mbo zal er digitaal kennis worden gemaakt met de logistieke keten welke schuil gaat achter iedere dagelijkse aankoop. Vervolgens wordt er een fysieke dag georganiseerd bij Supply Chain Valley waar de leerlingen in contact worden gebracht met de vervolgopleidingen in de logistiek. Deze fysieke dag wordt gefaciliteerd vanuit de logistieke dienstverleners. Hierbij staan de opleidingen (mbo, hbo en wo) tijdens de meet & greet centraal.